Какво е бариста?

За изготвянето на висококачествена кафе напитка не са достатъчни единствено добрите кафе зърна и професионалната кафе машина. Има много нюанси в приготвянето на кафе и базираните на кафе напитки, а тях ги знае само майсторът на занаята – бариста. 

Ако сте наясно с това какво е сомелиер, професията на бариста донякъде може да бъде сравнена със същата, но с разликата, че не става въпрос за вино, а за кафе.

И все пак – какво е бариста?

Думата barista, както и самата професия, има италиански произход и италианците я използват да означат „човека зад бара”, този, който приготвя не само еспресо, но и други видове кафе напитки.

С термина „бариста” се означава барман, който работи с кафе и напитки, които са на базата на кафе. Това е и основната разлика между баристите и барманите, които приготвят напитки и коктейли на основата на алкохол.

Бариста – това е отделна професия и както всяка такава, изисква конкретни познания и професионално обучение.

Какво знае и умее бариста?

Професията бариста става известна през 1980 г., благодарение на заведенията за кафе „Старбъкс”. Бариста изисква определени знания и умения, които не могат да се усвоят за няколко дни, а чрез дефинирани курсове, провеждани по специални програми на оторизирани за това организации или институции.

Добрият бариста притежава основни качества, знания и умения за:

сортовете и видовете кафе и свойствата им;

технологията на изпичане на зърната и усет за степента на изпичане по аромата;

температурните режими и начините на приготвяне на различните напитки;

рецептите на всички класически и др. напитки;

правилна работа с машината, включваща корекции според типа кафе и сорта, смяна на филтри, почистване и др.;

декорации при поднасянето на кафе напитки като чаши, чинийки и различни аксесоари, свързани със сервирането.

Професията бариста изисква силна мотивация и е за хора с очертан профил. Страстта и усърдието винаги да приготвят страхотно кафе са причина много баристи да вземат участие в Световен шампионат, ако са победили в няколко национални. Жури от трима съдии трябва да оцени по една чаша еспресо и капучино, а освен тях, и още две напитки на базата на еспресо и алкохол. Всеки бариста само за 15 мин. трябва да е готов с 12 различни напитки, което означава изключителна бързина, качество и съвършена декорация на всяка напитка.

Добрият бариста не само знае всички тайни на кафето и приготвя перфектни напитки с привлекателен вид. Той е и комуникативен, и внимателен, знае какво очакват от него клиентите и им го предоставя вежливо, с такт и най-вече с любов към кафето, която личи във всяка приготвена и поднесена от него напитка.

Приготвянето на еспресо и кафе специалитети е не само тренирано умение, а и цяло изкуство. Желаещите, които искат да усвоят уменията на бариста, може да го направят, посещавайки подходящи за целта курсове.

Дори да сте запален фен на кафето или да влизате в някое кафене само 1-2 пъти през седмицата, сигурно имате любима напитка. А бариста е точно човекът, който ще освежи утрото ви, а може да направи и зимните дни по-уютни, сервирайки ви прекрасна кафе напитка. Той ще превърне обикновената чаша капучино или лате в едно истинско произведение на изкуството с най-невероятната рисунка по нежната повърхност на напитката. Вкусвайки от такова кафе, няма как да не усетите страстта, с която е направено, защото да си бариста означава с всяка чаша кафе да споделяш с другите и своята любов към кафето. Ако искате да се насладите на перфектно приготвено кафе и да видите защо бариста не е просто длъжност, а професия и призвание, може да посетите Cafemag Speciality Coffee Place и да опитате ароматно кафе ALLDA Speciality Coffee приготвено от истински професионалисти.