Как се получава разтворимото кафе

Със задължителна чаша кафе започват деня си милиони хора по света и в много от случаите то е разтворимо. Причината е в бързия и лесен начин на приготвяне, който го прави предпочитана напитка в различни ситуации.

Идеята за разтворимото кафе

За рождена дата на инстантния продукт се смята 1901 г. Тогава изобретателят Сатори Като приспособява своята измислена технология за разтворим чай към кафето. Но до времето, когато разтворимото кафе ще се появи под формата на суха субстанция, изминават повече от 30 г.

През 1938 г. швейцарският концерн „Нестле” чрез специална технология успява да създаде кафе на прах.

След подобряване на технологията, през 1952 г. формулата на разтворимото „Нескафе” на „Нестле” вече съдържа 100% чисто кафе. Оттогава до наши дни то неизменно се предлага в целия свят. И макар че дебатите относно ползите и вредите от консумацията му не спират вече много години, то е любима напитка на мнозина.

Независимо дали разтворимото кафе е ваш ежедневен избор, смятате го за перфектен избор при пътуване и изключително човешко изобретение или по-скоро – не, научете повече за изключително любопитния метод, по който зърната се превръщат в гранули.

Как се получава разтворимото кафе

Инстантното кафе се получава от изпечени и смлени зърна, от които водата се отстранява напълно, за да се получи прахообразна субстанция. Щом отново се добави гореща вода, инфузията възстановява формата си, без да губи ценните си свойства.

Обработката на самите кафеени зърна – събирането, процесите на измиване, лющене, сушене и печене – е една и съща и за смляното, и за разтворимото кафе.

От изпечените зърна при разтворимия продукт се приготвя запарка, както правим у дома, но количествата ѝ са по-големи, тя е по-концентрирана и по-късно от нея се отстранява водата. Това означава, че не следва добавяне на химически компоненти или други съставки, освен смлените зърна и вода.

Технологичният процес включва различни етапи:

Процес на извличане на екстракта

За да се стигне до екстракцията, през кафето, поставено в специално оборудване, преминава вода с температура 140-180°С. Някои от горещите клетки са с високо налягане, за да могат да се извлекат и компоненти като въглехидратите. След това – при по-ниска температура от 100°С, се извличат и ароматните елементи.

Предаването на екстракта се извършва чрез топлообменник, за да бъде охладен до 5°С. В края на цикъла кафето вече съдържа около 30% твърди частици.

Филтриране и концентрация

След филтрацията свареното кафе трябва да бъде третирано, за да се повиши концентрацията му с цел получаване на екстракт със съдържание на приблизително 40% твърди частици.

Един от начините е обработката в центрофуга за отделяне на водата. Други техники са: изпаряване преди охлаждане и охлаждане до степен на замръзване.

Събиране на летливите ароматни елементи

Докато кафеените зърна се пекат и мелят, летливите ароматни субстанции може да се изгубят и затова трябва да се възстановят по-късно. Това се прави, като смляното и изпечено кафе се затопля чрез преминаване на пара, обработва се под налягане или с дестилиране на изпаряващите се газове след завършване на варенето.

Дехидратация

За да се конвертира течният кафеен концентрат в суха форма, обикновено се използват два основни метода – изсушаване чрез пулверизация и чрез замразяване (лиофилизация).

Когато се извършва сушене чрез впръскване, запарката от кафе преминава под формата на спрей през камера с горещ въздух. Падналите капки са фин прах кафе и се събират, щом изсъхнат.

При лиофилизацията сварената течност се замразява при -40°С и образува тънък слой. След като той се натроши, повърхността се подлага на вакуум, водата се изпарява и се получават сухи кристали кафе.

Между разтворимото и другите видове кафета няма разлика в хранителните свойства. Може да се насладите на напитка с отлично качество и от смляно, и от разтворимо кафе. Разтворимото безспорно е най-практичният вариант, ако разполагате с ограничено време или сте на място, на което няма много условия за приготвяне, а не искате да се лишите от любимия си кафе ритуал.