Търсене
0,00 лв.
*** ***

Кафето от кафеварка Мока е два-три пъти по-концентрирано от обикновеното кафе. То е интензивнo, плътнo и ароматнo. Затова кафето от кубинска кафеварка съвсем заслужено си е спечелило прозвището „еспресо на котлон“. Този метод е един от най-предпочитаните начини за приготвяне на кафе у дома от българите.

Въпреки че не е класическо еспресо, напитката има много подобни характеристики и е неговата най-добра алтернатива. Ако не искате да инвестирате в скъпа еспресо машина, с кафеварка Bialetti можете евтино и лесно да си приготвите чудесно кафе с богат вкус и аромат само за няколко минути.

Дори да нямате умения на бариста, хубавото при приготвянето на кафе с Bialetti е, че почти няма къде да сбъркате. Повтарящият се процес с точно количество вода и премерено мляно кафе Ви гарантира винаги отличен резултат в чашата.

Подобно на повечето хранителни продукти, кафето също е най-добро, когато е прясно. Предварително смляното кафе губи част от своите деликатни аромати и масла, докато прясно смлените зърна са отлични за варене. Така че, както се досетихте, ако искате да се наслаждавате на първокласна напитка, трябва да се снабдите с хубава кафемелачка.

Смелете кафените зърна на средно-фино с големина на готварска сол. Мляното кафе трябва да е малко по-фино от настройката за филтърно кафе, но по-едро от това за еспресо машина. Трябва Ви достатъчно кафе, за да запълните кошничката на филтъра, която е с вместимост 15-17 грама (или около 2,5 супени лъжици) за Bialetti за 4 чаши кафе.

Как функционира кубинската кафеварка? Когато парата достигне достатъчно налягане, горещата вода започва да излиза през фунията. Водата преминава през мляното кафе и се събира в горната камера. По този начин италианска кафеварка приготвя плътно и богато Мока кафе. Bialetti предлага кафеварки в различни форми и размери, дори и за индукционен котлон.

Приготвянето на кафе става сравнително бързо. За кафеварка за 6 чаши кафе се необходими около 5 минути. Някои хора препоръчват свалянето от котлона­, веднага щом започне да се чува бълбукащ звук. Внимавайте с този метод, защото ако варите на по-слаб котлон, преждевременното отстраняване може да остави резервоара наполовина пълен, а горната камера – наполовина празна.

В началото ще Ви е необходимо малко повече търпение и наблюдателност, за да откриете на коя степен и за колко време да приготвяте кафето. Също така е важно да не правите по-малко кафе от оказания брой. Например с кафеварка за 6 чаши кафе не бива да приготвяте само 4 или 2 чаши, защото резултатът няма да е особено добър.

Ако сте приготвили по-голямо количество от необходимото кафе, съхранете го в термо чаша или бутилка, за да предотвратите влошаване на вкусовите му качества. Със студено кафе можете да си приготвите страхотни освежаващи напитки за лятото, затова не бързайте да изхвърляте излишното.

Вижте как да приготвите перфектното еспресо на котлон във видеото:

1. Напълнете долния контейнер с вода до дъното на предпазния вентил.

2. Поставете фунията.

3. Напълнете я с мляно кафе без да го натискате.

4. Завийте горната част на кафеварката към основата и я сложете на умерено слаб огън.

5. След няколко минути ще имате вкусно италианско еспресо на котлон.Mitaca Professional System – майстор на еспресо ритуала
Качество и надеждност при приготвянето на напитки от кафе капсули illy и Mitaca....
Как процесът Swiss Water създава отлично безкофеиново кафе?
Швейцарска технология за премахване на кофеина от кафените зърна...