Копи Лувак – едно от най-рядко срещаните кафета в света.

Макар че любителите на кафето обикновено имат предпочитание към определени сортове кафе и начин на приготвянето му, много от тях са склонни да опитат и нещо по-различно, за да направят сравнение. Ако и вие обичате да експериментирате, сигурно вече сте вкусили от едно от най-скъпите и редки кафета в света Копи Лувак. А ако все още не сте, може би ще искате да знаете защо е известно като „скандално” и го предпочитат ексцентричните любители на кафе.

Защо Копи Лувак е скъпо и рядко кафе удоволствие?

„Кафе от азиатска палмова цибетка” – това е буквалният превод на индонезийското наименование Копи Лувак. Точно цибетката, подобен на енот хищен бозайник, е източник на това толкова специално кафе.

Цибетката живее на индонезийските острови, но също и в Източен Тимор и Филипините. Храни се с кафени зърна от различни сортове, не само от най-известните Арабика и Робуста, но и от Либерика. Те са примамливи за нея заради плодовата си обвивка. След като ги погълне, те престояват около ден и половина в стомаха ѝ. Там успява да се разгради само част от външната им обвивка, а непроменената вътрешност се изхвърля от цибетката по естествен път.

Зърната кафе ферментират в стомаха на животното, благодарение на специалните ензими, които редуцират киселинността им. Затова и Копи Лувак е кафе с нулева киселинност, а това означава намалена горчивина.

След като екскрементите се съберат, зърната се измиват добре и се сушат на слънце за около седмица. Следва почистване на обвивката и изпичане на зърната на ниска температура за 45 мин., счукването им на ръка и смилането на прах.

Копи Лувак е открито от най-бедните индонезийски селяни по време на продължилото 300 г. холандско робство. Когато холандците засаждат плантации с кафеени дръвчета, те забраняват на бедните фермери да консумират кафе от тях. Затова селяните започват да събират изхвърлените във вид на екстременти кафени зърна, да ги промиват, сушат, пекат и консумират. Оказва се, че най-скъпото кафе за първи път се пие от най-бедните хора.

Тъй като обработката на Копи Лувак е ръчна, а количеството – малко, то се счита за най-скъпото кафе. Обикновено цената за 1 кг е от 500 до 1500 долара. У нас може да се опита от него срещу 70-80 лв. за чаша, докато в световните столици цената е по-висока.

Кои са изключителните качества на Копи Лувак?

Кафето Копи Лувак е изключително не само заради високата си цена, а най-вече с наситения си аромат и липсата на горчивина. Това се дължи на естествената му обработка. Вкусът му също се различава от вкуса на тъмноизпечените зърна. Неговите зърна се пекат само докато добият светло канелен цвят, което води до лека карамелизация на захарите в съдържанието им. Уникален е и ароматният профил, който не се среща при други кафета. Специалистите определят аромата като напомнящ на карамел и шоколад и описват кафето като земно, сладко и екзотично.

Откритото от индонезийските селяни през XVIII век кафе Копи Лувак днес се култивира в специални ферми. В тях цибетките живеят в условия, които им позволяват да се разхождат свободно.

Ако имате възможност, не пропускайте да опитате Копи Лувак, дори само от любопитство. То не е горчиво и може да се пие без захар, сервирано с парченце специален натурален шоколад. Чудесно решение е и за уникален подарък за приятел, а за ежедневна консумация може да използвате това кафе, което ви доставя най-голямо удоволствие, дори да не е от най-редките и най-скъпите.