Кое прави кенийските кафета толкова ароматни

Макар че Етиопия е смятана за дом на кафето, съседна Кения не изостава от нея в търговията с кафеени зърна. Местните добиват първата си реколта през 1896 г. първо под британско колониално управление, а след обявената независимост през 1963 г. производството се прехвърля към националните компании.

Днес из цялата държава се отглежда кафе и в големи плантации, и в малки стопанства, като в последните години с доказано по-високо качество се отличават кафетата от малките ферми. Спецификите на всеки сорт вариват според регионите, но като цяло за кенийските кафета са характерни уникални плодови нотки – предимно цитрусови, плътна текстура и висока киселинност.

Как се отглежда кенийското кафе?

Най-популярните местности за отглеждане на кафе са Ниери, Муранга, Ембу, Меру, Киамбу, Мачакос и др. В някои от тях като Ниери дърветата растат на 1200-2300 м надморска височина, докато в Муранга тя е 1350-1950 м или 1400-1850 м в Мачакос. Голямата надморска височина и мекият климат с вариращи между 13-24° целогодишни температури позволяват на кафеените дървета да растат бавно, с висока концентрация на захари в кафеените „череши“ (така се наричат ядливите плодове). Реколтата се събира два пъти през годината – през май-юни и октомври-декември.

Неслучайно Кения е лидер сред другите африкански производители и това се дължи и на идеалните природни условия, но и на сериозния контрол на всеки етап. Уникалната техника за обработка допринася до голяма степен за специфичния вкус и високото качество на кафето. Използва се процес на двойна ферментация, което означава накисване на зърната във ферментационни резервоари два пъти за по 12-24 часа. След това те се измиват и се отделя омекотената слуз, за да се увеличат протеините и антиоксидантите в зърната.

Производителите в Кения сушат кафето в специални повдигнати легла за време от 7-14 дни до достигане на 11-12% влага.

Подобна система за добив и количеството използвани ресурси са трудоемък и скъп начин за обработка, но точно затова кафетата, произлизащи от разглежданата част на Африка се смятат за най-чистите, с най-интензивен вкус и дълга трайност в света.

Кафе от Кения – топ аромати и вкус за ценители

Всеки ценител определя кенийското кафе като единствено по рода си заради неповторимата му естествена сладост, ярка киселинност и богати аромати – различни и сложни, чисти и отчетливи. Ние Ви предлагаме да опитате ALLDA  Kenya

Специфичният климат, заобикалящата природа и най-вече – характерните почви придават онзи интересен, екзотичен вкус. В района на Ниери, Муранга и Кириняга вулканичните червени почви допринасят за производството на част от най-добрите кафета. Естествените вулканични почви са богати на хранителни вещества и минерали и в съчетание с високата надморска височина се получава баланс между степента на киселинност и горчивината.

Използваната в Кения система за класификация на зърната отговаря на световния унифициран код и включва комбинацията от букви за размера на зърното и съответното качество. Партидите „АА” се смятат за най-добрите, но и при „АБ” се срещат прекрасни предложения. Най-големият размер са „Е” зърната, наречени „слонски”, но те се произвеждат в малки количества. Други класове са „РВ”, „С”, „ТТ” и т.н.

Особен интерес за индустрията в глобален мащаб представляват 2 местни топ сорта – SL-28 и SL-34. Те са сред 40-те експериментални вида, селектирани със специална цел за устойчивост на т.нар. ръжда по листата. Като най-добрия сорт кенийско кафе се посочва Kenya AA.

Различните марки предлагат както само зърна от Кения 100% Арабика, така и смес от най-добрите кенийски кафета с кафета от други части по света.

Ако сте решили да опитате кафе със страхотна сладост, фина киселинност и богато тяло, заложете на бленд с произход Кения. Ще откриете продукти, които оставят послевкус на зелена ябълка и лимонена мандарина, с нотки на горски плодове и ванилия, на захаросани цитрусови плодове, на портокалова кора и много други.

Под формата на цели зърна, мляно или в капсули, кенийското кафе ще направи вашите сутрини и следобеди по-приятни със своя прекрасен плодов аромат и ободряващ, сладък вкус на всяка глътка.