Какво трябва да знаем при покупката на капсулна кафемашина.

Тези, които обичат да пият кафе, знаят колко важно е да могат да се насладят на напитка, която след приготвянето си притежава всички необходими качества, а именно: силен аромат, богат вкус и подходяща температура. Не на последно място, от значение е и времето за приготвяне на кафето. Затова и се увеличава броят на хората, които предпочитат бързото кафе, приготвено от капсулна машина в дома или офиса.

Какво представлява кафемашината с капсули?

Еспресо кафемашината с капсули е устройство, което вместо да използва кафе на зърна или поставено във филтър смляно кафе, прави напитка от смляно кафе, намиращо се в малък пластмасов контейнер. 

В капсулата се съдържа единична доза кафе и щом я поставите в машината, тя я пробива, за да премине водата през нея и кафето да се извлече директно в чашата ви.

С кафе капсулите може да си приготвите не само ароматно еспресо, но и лате, капучино и др. Има най-различни капсули на утвърдени производители като Lavazza, illy и др., стига да са съвместими със съответната машина.

Съвременните кафемашини с капсули съществуват в разнообразни варианти, като едно от общите им свойства е, че употребата им е много лесна.

Какво е важно да имате предвид при покупка на капсулна кафемашина?

С всяко приготвяне на кафе капсулите гарантират винаги един и същ вкус, който много трудно се постига с обикновена кафемашина. Друго предимство е, че няма как да сгрешите при меленето на кафето или дозировката, тъй като всичко това получавате в готов вид.

Преди да пристъпите към конкретен избор на кафемашина с капсули, трябва сте наясно, че някои модели използват меки капсули като системата Senseo, т.нар. „кафе падове” за приготвяне на дълги кафета. Други си служат с по-твърди капсули – алуминиеви или пластмасови.

Когато избирате нова кафемашина с капсули, вероятно няма да се затрудните относно дизайна, защото при всички модели той е компактен и преносим. Остава да уточните предпочитанията си към марка и цвят, а нюансите са наистина впечатляващи – от класическите бяло, черно и сиво до червен, петрол, зелен и дори цикламен.

Важно е да обърнете внимание на характеристики като:

Налягане

То е винаги важен фактор, най-вече когато се отнася до кафемашина с капсули. От нея ще получите много напитки, базирани на кафе, а не само традиционното еспресо.

Изисква се налягането на преминаващата вода да бъде поне 9 бара. Ако е 15 или даже 19 бара, системата ще може да извлече всички съхранени вкусове и аромати в капсулите. Някои машини разполагат с 3 нива на налягане – за приготвяне на еспресо, филтър кафе и кафе крема.

Капацитет на резервоара

Обемът на резервоара може да не ви изглежда важен фактор, но той е от значение, ако например повече членове от семейството пият кафе или машината е в офис. Предлаганите на пазара капсулни кафемашини са с резервоари от 0,5 до 1,5 л.

Функции и програми

Всеки тип кафемашини си има специфични функции, като общите за капсулните са регулацията на количеството готово кафе, сензорите за защита от разливане и пръскане, както и опцията за автоматично спиране след 5 или 9 мин., когато приключи работата ѝ.

Основни функции са също и възможността за пестене на енергия, системата против калциране, самопочистващата функция и др.

Много модели разполагат с бутон за повече пяна и за повишаване на температурата на напитката, с LED дисплей за предоставяне на различна информация и др.

Елегантният дизайн и лекотата на използване правят кафемашините с капсули подходящи за всякаква среда. А тези, които се безпокоят от вредата на капсулите за околната среда, трябва да знаят, че днес се предлагат и рециклируеми такива. Този факт ще направи вашето решение да използвате капсулна кафемашина освен практично, и екосъобразно.

Нашите предложения за капсулни кафемашини може да видите тук.