Какво да хапнем с кафето

Ако понякога чашата кафе е повод да се видим с приятели, много често за място на срещата избираме заведение. Освен че ни сервират любимата напитка, с нея можем да си поръчаме и нещо за хапване. 

Но дори и вкъщи, или в офиса, неоспорима класика е да съчетаем удоволствието си от кафето с изкушаващо парче торта, малко десертно блокче, бисквитка или само шоколад. Така можем да се насладим на пълния потенциал на своето кафе.

От какво зависи избора на храна с кафето?

Според експертите, подобно на виното, и кафето може да бъде комбинирано с различни храни - не само сладки, като понякога комбинациите са доста необичайни. Идеята е съчетаването да бъде такова, че кафето и храната или да си подхождат по ароматни и вкусови характеристики, или да се допълват.

В зависимост от произхода си кафе зърната могат да съдържат повече или по-малко кофеин, което да ги прави по-горчиви или не. Всеки сорт придава на напитката различен вкус и послевкус, а това е определящо и за избора на храна с нея.

С какво се съчетават кафетата от различните региони?

Основните кафе сортове са Арабика и Робуста. Робуста се отглежда главно във Виетнам, Индонезия и Бразилия. Тъй като съдържа повече кофеин, измества по-финия вкус на зърната и обикновено се използва за допълнителен интензитет на блендове и разтворими кафета.

Почитателите на Арабика имат огромен избор от различни емблематични региони, които съответно придават специфичен вкус на кафетата, а от него зависи и какво сладко или солено изкушение ще му подхожда.

Пикантни кафета от Южна Америка

Вкусовете на кафетата от тези региони обикновено са пикантни, с дъх на цитрус, канела и шоколад и не са твърде горчиви.

Най-добре се съчетават със сладкиши, които съдържат канела, кардамон, портокал, джинджифил и ванилия.

Балансирани кафета от Централна Америка

Това са кафетата от региони на Коста Рика, Гватемала и Никарагуа. Вкусовете им наподобяват на тези от Южна Америка, но са по-балансирани и леки. Някои са с меки нотки например на шоколад, на печива или ябълка.

Най-добре е да ги поднесете с плодов пай или сладкиш, особено ако съдържат канела и масло. Добър вариант е лимонов пай или кроасани.

Силни и плътни кафета от Африка

Най-често африканските кафета имат богати плодови и земни аромати. От Руанда и Уганда може да бъдат с вкус на горски плодове. Някои са с привкус на лимонова трева и жасмин.

Много подходящо е съчетаването им с ядки, както и с меко сирене, балансиращо интензивното кафе.

Сочни кафета от Кения

Вкусът на кенийското кафе и повлиян от това, че се отглежда на слънце, което го прави плътно, силно и сочно. Пикантно-сладкият му вкус често оставя усещане за киселинност, подобна на тази на касиса.

Ако пиете кенийско кафе, изберете ванилов чийзкейк или тропически плодове.

Плодови и флорални вкусове на кафетата от Етиопия

Етиопските кафета се преработват както „натурално” чрез сушене на зърната в плода, така и чрез процеса отмиване. „Натуралните” кафета са най-вече плодови и по-тежки, а „отмитите” са с флорален, деликатен вкус.

Кифлички и леки сладки биха придружили идеално „отмитото” кафе , а „натуралното” е по-богато и може да се поднесе с крекери или сирена след вечеря.

Земни кафета от Индонезия

Индонезийските кафета са наситени и горчиви, със земен дъх и аромат на кожа и гъби. Често срещани и предпочитани са нотките на какао и пикантния вкус.

Възможностите за комбинация са с кремообразен десерт или с тъмен шоколад за подчертаване на горчивината.

Кафето е напитка, която предлага изключително разнообразие от усещания за сетивата и умението да го комбинираме с подходящи храни, ще подчертае най-доброто в тях. Така ще го превърнем не просто в ритуал, помагащ ни да се събудим сутрин, но и в част от следобедите и петъчните вечери, когато имаме нужда да се подкрепим с енергия или да се отдадем на безметежно удоволствие у дома или навън.

В нашата Гурме категория може да намерите нещо интересно, което да добавите към любимото си кафе.