Как се отразява върху вкуса на кафето степента на изпичане

За мнозина от нас сутрешното кафе е нещо повече от обичайния начин за събуждане и успешно начало на деня. Навик или необходимост, приготвяме го според собствените си вкусови предпочитания и дори настроение, така че кофеинът в чашата ни винаги да носи тонус и удоволствие.

Вероятно сте запознати със значението на марката кафе за постигането на максимално добра напитка, но от внимателния избор на вида зърна и нивото им на изпичане зависи до голяма степен вкусът на любимата рецепта.

Кои са основните степени на изпичане на кафе?

Един от важните етапи в производството на кафе е изпичането на кафените зърна, понеже именно той определя какви вкусови качества ще има крайният продукт. От значение е зърната да бъдат обработени равномерно – тук ключова роля имат познанията и опитът на пекаря, контролиращ температурата и времето. 

Само по този начин ще бъдат извлечени оптималните характеристики на сорта кафе – ако е прекалено бързо, това може да увеличи киселинността, а твърде дългата обработка ще притъпи уникалните аромати и вкусови нотки.

Определените основни нива на печене са четири, като всяко има свои поднива, разглеждани подробно от специалистите в областта.

Слабо изпичане(Светло)

Кафета, изпечени на тази степен, са светлокафяви, имат леко тяло и зърната са без видимо омасляване на повърхността.

Вкусът им е на препечени зърнени храни и са с ясно изразена киселинност. При светлото изпичане вкусовите характеристики се запазват повече от по-тъмните нива, а също и съдържанието на кофеин е по-високо.

При изпичането, когато вътрешната температура на зърната достигне до 250°, те започват да пукат. Затова, говорейки за светло изпечени кафета, се има предвид термична обработка до първо пукане.

Средно изпичане

Цветът на средно изпечените кафета е средно кафяв и повърхността им също не е видимо омаслена. По-балансирани са вкусът, ароматът и киселинността. Зърната се смятат за готови точно преди второто пукане. Степента се използва при професионалната дегустация, понеже вкусовите качества на отделните сортове според географския регион на отглеждане се открояват най-добре.

Средно тъмно изпичане

Кафетата при средно тъмното изпичане имат наситен кафяв цвят и по зърната се забелязват мазни капчици. Тялото им е по-плътно от това на светло изпечените.

Термичната обработка до средата на второто пукане е причина ароматите и вкусовете да се смесят с леко карамелен и пикантен нюанс.

Тъмно изпичане

Изпечените по този метод кафета са тъмнокафяви, понякога почти черни. Масленият слой върху повърхността на кафените зърна се забелязва ясно, вкусът е горчив, с опушен дъх, а съдържанието на кофеин е намаляло. 

Печенето е до края на второто пукане. Самото кафе обаче губи част от индивидуалните си вкусови характеристики, заместени от специфични дървесни нотки.

Освен описаните степени, има и други вариации, предоставящи възможност на съответния пекар да създаде неповторим профил за бленд или моносортове. Степента на изпичане помага вкусът на даден тип зърна да се доразвие или обогати, както и да се насочи в желаната посока.

Как да изберем най-подходящото ниво на изпичане?

Всяко качествено кафе се предлага в няколко профила на изпичане, сред които да избираме. Някои хора предпочитат т.нар. зелено кафе, т.е. необработени зърна, от които се приготвя напитка с ободряващ ефект, но с по-слабо възбуждащо действие.

Най-подходящи за приготвяне на еспресо са средно и тъмно изпечените кафета. Еспресото от средно изпечените е със сладък вкус и лека горчивина, а от тъмно изпечените – с горчиво карамелен или сладко-кисел вкус.

Тъй като вкусовете на леко изпечените кафета са по-остри и кисели, обикновено от тях не се приготвя еспресо, освен ако не добавите мляко.

Ако предпочитате турско или шварц кафе, опушеният вкус на тъмно изпечените, почти прегорели зърна, са най-подходящи.

За да сте сигурни какво изпичане предпочитате, опитайте различни варианти на любимия си бленд. Вероятно ще се спрете на компромисния тип средно изпечено кафе, от което да получите напитка с лека киселинност и осезаеми плодови нотки. Ние препоръчваме да опитате гурме кафе ALLDA Speciality Coffee, Може да изберете между по-светло и по-тъмно изпечени зърна и да намерите кафето за Вас.