Как променят кафето ни подсладителите?

Много хора не харесват консумацията на чисто кафе и го предпочитат с различни добавки, с които да променят или обогатят вкуса му. Обикновено това са захар, сметана или мляко, а някои дори му слагат малко мед, канела или масло. За най-разпространени се смятат подсладителите от рода на бялата и кафявата захар.

Някои любители на кафето смятат използването им за нещо нормално, защото иначе не могат да изпитат пълна наслада от напитката. Други мислят, че с подсладителите само се разваля автентичният вкус на напитката.

Дали да се вслушаме в мнението на вторите, или да продължим да пием подсладено кафе, можем да решим, ако сме по-добре информирани за различните подсладители.

С каква цел се използват подсладителите?

Мнението на специалистите в бранша е, че за да се усети истинският вкус на кафето, най-добре е да се пие чисто. Независимо от това обаче, много почитатели на енергизиращата напитка усещат вкуса му твърде интензивен или пък кисел. Затова и прибягват до някакъв подсладител, обикновено захар.

При всички случаи няма правилен или неправилен начин за пиене на кафе, защото то е субективно преживяване.

А за това, че кафето може да му се стори горчиво на някого, причините са няколко:

Готовото кафе престоява твърде дълго в съда;

Използва се неподходяща кафемелачка, смилаща го много фино;

Водата за кафето е много гореща;

Оборудването за приготвянето е замърсено;

Зърната кафе не са пресни.

Ако е налице един от тези фактори, полученото горчиво кафе ще стане по-меко и вкусно с добавен подсладител.

Какви подсладители се използват обикновено?

Кафето на зърна предлага голямо разнообразие и в зависимост от неговия произход, технология на обработка и печене, някои кафета са по-сладки от други.

Въпреки че може да няма толкова големи възможности за избор на подсладители, освен захар, съществуват и други.

Различните подсладители могат да се разделят най-общо в три групи:

Захар

Най-често захарта се среща бяла или кафява. Използването на бяла захар за подслаждане на кафе не променя вкусовия му профил толкова драстично, колкото например кафявата, поради добавените в нея съставки в процеса на производство.

Има и трета форма на захарта – суровата, която също има по-лек вкус като бялата.

Изкуствени подсладители

Те стават популярни миналия век и много хора ги използват, за да ограничат приема на захар. Най-често това са захарин, аспартам, цикламат, сукралоза и др. За разлика от сукралозата, в аспартама и захарина няма калории.

Естествени подсладители

Медът, стевията, кленовият сироп, сиропът от агаве и др. са естествени подсладители. Ако се нуждаете от по-сладък вкус на кафето си, най-подходящи са извлечените от природата натурални подсладители.

По какъв начин подсладителите променят вкуса на кафето?

Според проучванията, горчивината на кафето се намалява от добавената в него захар, защото тя променя неговия химичен състав. Причината е способността на кофеина, захарта и водата да си взаимодействат. Кофеинът действа ободряващо, но оказва влияние и върху горчивината. Молекулите на захарта и водата се обединяват, за да блокират горчивия му вкус.

Фруктозата и глюкозата в сиропа от агаве също потискат горчивината, а стевията е по-сладка от захарта десетки пъти.

В крайна сметка обаче всеки човек сам определя как да пие кафето си и трудно ще промени навиците си. Все пак можем да опитаме леко да ги коригираме, като например се насочим към подобрени кафета, като експериментираме с вкусове, не правим компромис с това дали зърната са пресни и др. Това може да помогне кафето ни да се получи по-малко горчиво. Ще използваме по-малко количество захар или нейни заместители до момента, когато няма да имаме нужда изобщо от подсладители.