Как обичат да пият кафето си по света

Кафето събужда милиони хора по света всеки ден и разведрява тяхната рутина. Въпреки че доставя еднаква наслада на почитателите си, начинът на приготвянето и сервирането му са толкова различни, че обикновената чаша се превръща в неузнаваем артистичен шедьовър.

В различни точки на земното кълбо ароматната напитка съвсем не е задължително например да се подправя със захар. В Австралия например според традицията кафето се вари с добавени сол и синап, а на Карибите го харесват с ванилия и канела. 

Ето още интересни начини за приготвяне и поднасяне на кафе, някои от които доста ще ви изненадат, а други ще ви дадат чудесни идеи за разнообразяване на собствения ви кафе ритуал.

В Бразилия – кафесиньо с малко вода и много захар

Бразилците пият по учудващ начин кафето си. То е кафесиньо и означава „малко кафе”, което се глътва почти наведнъж. Подслажда се с много захар, мляко и сироп. Хората, които не са толкова заможни, добавят само захар, но в голямо количество.

В Италия – еспресо на екс

Темпераментните италианци обичат да правят всичко със замах дори когато става дума за пиенето на кафе. Не е случаен фактът, че точно те са измислили еспресото. Краткото време за приготвянето му напълно удовлетворява хората, живеещи на бързи обороти, и те го изпиват на екс.

Във Франция – кафе с кроасан

Сутрин французите по традиция пият кафето си с мляко и с тестени храни, приготвени с парченца шоколад – прочутите кроасани. Много характерно за ритуала по поднасяне на напитката е широката чаша. В нея трябва спокойно да могат да се топят залъчета от кроасана.

В Мексико – „отлежало” кафе

Процедурата по приготвянето на кафе в Мексико е доста сложна. Започва се с кипването на водата, в която има кафява захар, малко шоколад, пръчка канела и счукан карамфил. След като всичко се вари 15 мин., едва тогава се добавя кафе и сместа се оставя за 5 мин. „да отлежи”. Сервира се, като преди това се подправя с ванилия и се прецежда.

В Бавария – кафе с ментов ликьор

Ако си поръчате кафе в Бавария, ще ви го сервират в стъклена чаша. Там приготвят силно, черно кафе, което обичат да пият, подправено с няколко капки ментов ликьор. По желание при поднасянето му чашата може да се украси богато с бита сметана.

В Ирландия – кафе с капачка уиски

Ирландците също сервират кафето в стъклени чаши, но със столче и предварително затоплени. Първо се поставя на дъното им 1-2 лъжици кафява захар, после една капачка уиски и след като захарта се разтвори, се налива и кафе. Чашата не трябва да е пълна догоре, за да има място за разбита сметана.

Във Финландия – кафе с кашкавал

Ако мислите, че кашкавалът се сервира заедно с кафето, грешите. Той се предлага вътре в него, нарязан на малки кубчета. Първо се слагат те, а върху тях се налива кафето. Избирайки мек и сладък на вкус кашкавал, той ще отдаде от своята масленост и вкус на напитката. Изпиете ли кафето, с лъжицата си изяждате и кашкавала.

В Мавритания – кафе с розова вода

Странно, но в Мавритания харесват в кафето им да се усеща и аромат на рози. В тази африканска страна първо варят кафето като турското, но с канела и черен пипер за по-пикантен вкус. След като го свалят от котлона, прибавят няколко капки розова вода.

В Япония – кафе с какао

Какаовото кафе е предпочитано в страната на изгряващото слънце. Приготвя се, като към горещото кафе се добавя кипнало, силно подсладено какао. По желание се декорира със сметана.

Каквито и да са кафе традициите по света, навсякъде към пиенето на кафе се подхожда като към сериозен културен ритуал. Всеки от нас също си има свой специален начин за приготвяне или предпочитана рецепта. Черно, горчиво или нежно подсладено еспресо – кафето ще си остане любима напитка за голяма част от човечеството.