История на кафето

Надали милионите хора по света, които пият кафе всеки ден, знаят, че всъщност то произхожда от Етиопия. Днес държавата е най-големият производител в Африка и отглеждането на кафе е препитание за 15 милиона етиопци. Ето и нашето предложение за кафе Етиопия.

Историята на малките зърна, взети от вечнозелените храстовидни дървета от рода Coffea, е невероятна. Пътят им, започващ от Етиопия, минава през десетки страни и за всичките 10 века на разпространението си се превръщат във втората най-търгувана стока след петрола.

Името „кафе”

Зърната кафе всъщност са семената на яркочервените плодове. Имат тръпчив вкус и понеже се оприличават на вкуса на динята и прасковата, отначало кафето се използва не за направа на напитка, а като храна.

Самата дума „кафе” произлиза от италианската caffe и е приета в английския език официално през 1598 г.

Ако се върнем назад към предишните ѝ корени, всъщност произходът ѝ трябва да се търси в турската дума kahve. От своя страна тя произлиза от арабската qahwa или “вино от зърно”.

Има също и теории, че името е много вероятно да произлиза от Каффа – име на провинция в родината на кафето Югозападна Етиопия.

Как е открит тонизиращият ефект на кафето?

Запазени са най-различни легенди за това по какъв начин се открива стимулиращото действие на кофеина. Според една от най-старите, млад етиопски овчар през около 850 г. сл. Хр. забелязва колко енергични стават козите му, когато ядат от определени плодове. Той отнася зърната на монасите в местния манастир, но те се разочароват от горчивия им вкус и ги хвърлят в огъня. Усещат обаче разнасящия се прекрасен аромат и си правят отвара от печените зърна. Тя ги държи будни цяла нощ и те започват да си мислят, че напитката е дар от небето.

Според други легенди пръв открива енергизиращия ефект йеменски суфистки мистик, когато опитва плодовете, с които вижда, че се хранят необичайно енергични птици.

Легендите са много, но се знае със сигурност, че първите, научили за ефекта на кафе растението, са предците на етиопската етническа група оромо. Днес тя живее в Етиопия, в Северна Кения и в Сомалия.

Разпространение на кафето

Независимо коя легенда за кафето ви изглежда по-достоверна, археологическите доказателства сочат, че в светилищата на суфистите в Йемен то се консумира още от XV век, като помага за духовното опиянение на монасите. Оттам пътят на кафето започва да криволичи в най-различни посоки.

От Йемен то става известно в Мека и Медина, а после завладява и Багдад, Дамаск и Константинопол.

Венециански търговци през 1615 г. донасят в Италия първите торбички с кафени зърна от Турция, а след това ароматът и стимулиращият ефект на напитката я правят популярна и в други страни на Европа.

След като турците са отблъснати от Виена през 1683 г., предприемчив бизнесмен от Полша използва оставените от тях 500 торби кафе и отваря първото виенско кафене.

В Англия кафето става достъпно през XVI век, а в Америка – през XVIII век. То продължава чудния си път към остров Бурбон, днешния Реюнион, който се намира в Индийския океан, а после и в Бразилия, за да я превърне днес в основен производител.

Отначало кафената напитка се прави само от изпечените люспи на зърната. Те започват да се пекат в началото на XVI век, откогато са известни и първите кафемелачки, които са произведени в Сирия.

Днес, макар че има повече от 75 вида кафе, най-популярни са два – Арабика и Робуста. Пиенето на кафе е ритуал в повечето страни по света. Пътувайки през различни държави, то се докосва до различни култури и така се получават напитки, известни като „турско кафе”, „виенско кафе”, „бяло кафе” в Австралия и др.

Където и както и да се приготвя по света, ароматната напитка зарежда с енергия своите почитатели и им помага да посрещнат всеки нов ден с настроение и усмивка.  Може да видите и нашите предложения за прясно изпечено гурме кафе.