Алуминиевите капсули за кафе – характеристики и предимства

Удобството, което кафе капсулите осигуряват, вече е известно на много хора. Малките контейнерчета съдържат свежо смляно кафе, разпределено в точното количество за една чаша. Те са лесни за използване, а машините за тях са със стилна визия и компактен дизайн, благодарение на който безпроблемно могат да се транспортират и поставят навсякъде.

Запечатаните капсули гарантират качество, постоянен вкус и едновременно с това предлагат на потребителите богата гама от нови усещания, тъй като се произвеждат смеси за различни напитки, достигащи до над 15 вида от дадена марка.

Самите капсули се изработват от различни материали. Има меки – т.нар кафе падове, в които кафето е опаковано във филтърна хартия. Твърдите дозети биват предимно пластмасови и алуминиеви, а комбинираните прибавят към двата материала и пресована целулоза. Има производители, създаващи биоразградими варианти и такива за многократна употреба.

Огромната популярност на алуминиевите капсули се дължи най-вече на тяхното качество и изгодна цена.

Основни характеристики на алуминиевите кафе капсули

Изработените от тънко алуминиево фолио капсули не само изглеждат елегантно, но и запечатват аромата и свежестта на кафето по-добре от всеки друг тип дозета. Точно алуминий е материалът, от който може да се създаде достатъчно издръжлива и херметически запечатана опаковка.

Разнообразие и качество

Капсулите могат да бъдат от по-тънко алуминиево фолио, което също толкова добре ще защити вкусовите характеристики и уханието на кафето вътре, осигурявайки бариера срещу светлината, кислорода и влажността.

Днес могат да се открият алуминиеви капсули на водещи брандове с различни кафета – блендове за еспресо, капучино, лате и десетки други. Сред тях ценителите избират продукти със 100% Арабика от  Етиопия и Перу, Робуста от Индия и Индонезия и т.н. Смесите запазват непокътнат своя аромат на цветя, карамел, сушени и цитрусови плодове значително по-дълго време. 

Подобно и на останалите видове, алуминиевите капсули също трябва да се избират според съвместимостта с конкретната машина.

Безопасност

По света са водени много спорове дали този тип опаковка се отразява по някакъв негативен начин на вкусовите качества и здравословни ползи от кафето. Едно от последните изследвания, проведено през 2020 г. от Американското химично дружество показва, че приготвената от алуминиеви капсули напитка не съдържа метала в по-големи количества, отколкото например дозетата на пластмасовите капсули, чието капаче е от фолио.

В сравнение с пластмасовите капсули обаче, които при високото налягане на горещата вода могат да отделят химикала Бисфенол A (ВРА от англ. Bisphenol A) или органичното съединение фуран, алуминиевите не крият подобни рискове. Дори да навлязат малки частички от метала в напитката, тялото ни ще се освободи от тях по естествен начин. 

Както при другите приложения на алуминия в кулинарията, така и при приготвянето на кафе той няма да добави неприятен аромат, за разлика от пластмасовите.

Грижа за околната среда

Алуминият е рециклируем материал и много производителите избират този метал за своите продукти. Тъй като 75-80% от употребените капсули могат да се използват втори път след рециклиране, стремежът към екологични решения с минимално замърсяване и разхищение на ресурси заляга все повече в стратегията за устойчиво развитие на компаниите. 

По тази причина редица водещи брандове като Nespresso изработват капсулите си почти изцяло от алуминий, като имат амбиции да увеличат дяла на рециклирания метал в произведените от тях дозети.

Всеки, който използва такива капсули, по желание може да се снабди и с уред за рециклирането им. С него използваната капсула се пресова лесно, а след това може да се изхвърли в контейнера за тази цел.

Кои са основните предимства капсулите от алуминий?

Търсейки най-добрите капсули за вашата машина, трябва да вземете под внимание не само съвместимостта им с нея и избора на кафе от добра марка, но и материала на капсулите. Сред доказаните предимства на алуминиевите капсули са следните:

по-добре защитават и запазват смляното кафе, като гарантират свежестта и аромата му в затворената херметически капсула;

опаковката се перфорира по-лесно и натоварването на дифузора на машината е значително по-малко;

поради мекостта на алуминия се избягват течовете по време на приготвянето.

Дори и да сте имали някакви съмнения, сега вече сте наясно, че от кафето в алуминиеви капсули винаги получавате перфектна напитка, а разнообразието от вкусове и аромати ще обогати кафе преживяването ви при всеки избор. Алуминиеви капсули може да откриете от марките  ALLDA Speciality Coffee, Gimokailly, OccaffeLavazza, Caffitaly.