5 интересни факта за еспресото

Не са много напитките, които светът чества в специален ден, но еспресото е една от тях. Любимата на милиони напитка, навлязла много сериозно в живота ни, заслужено получава правото да има свой празник.

1 октомври е датата, избрана от Международната организация за кафе за Световен ден на кафето. Датата съвпада с началото на кампанията за прибиране на реколтата в повечето страни, произвеждащи кафе.

Еспресото със своя интензивен вкус и аромат и плътния каймак на повърхността е от най-разпознаваемите напитки. В следващите редове ще ви споделим още интересни факти за него, за които може би не сте чували.

Дебютът на еспресото е в Италия

Макар че кафето в продължение на векове е част от италианския живот, еспресото дебютира около 1901 г., когато изобретателят Луиджи Бецера патентова първообраза на съвременните еспресо машини. Целта била кафето да се приготвя максимално бързо, или еспресо – да се изтласка. Бецера открива, че с добавянето на па́ра под налягане се получава кафе с по-интензивен аромат и вкус.

Първата машина за еспресо се произвежда през 1905 г. и е подобрена през 1947 г. Истински бум обаче предизвиква „Фаема Е61” през 1961 г., благодарение на която пиенето на кафе в Италия се превръща в емблематично социално занимание.

Приготвянето на идеалното еспресо изисква задължителни елементи

Най-добро еспресо приготвят италианците и те никак не са склонни да толерират отклонения от наложените през годините изисквания.

Много важно е водата за еспресото да не е твърда и да бъде нагрята до температура 90-95°. От изключително значение е и налягането от 9 бара. Съвършеното еспресо се приготвя за максимум 30 сек. със 7 г фино смляно и средно печено кафе.

Еспресото служи за основа на различни видове кафе напитки

Има много видове кафета, за приготвянето на които се използва еспресо. Те се различават основно по пропорциите на еспресо и останалите две съставки – мляко и пяна. Към някои от тях допълнително се прибавя аромат, шоколадов сироп, подправки и др.

Най-популярните еспресо кафета са макиато, ристрето, американско еспресо, лате, капучино и мока.

В чаша еспресо има по-малко кофеин от чаша филтърно кафе

Реалното съдържание на кофеин в чаша еспресо и чаша филтърно кафе варира, но обикновено еспресото съдържа 100 мг кофеин, а филтърното кафе – 150-200 мг. Една от причините е, че за еспресо се използват по-изпечени зърна, а при по-продължителна термична обработка съдържанието на кофеин намалява. Но понеже еспресото се приготвя с 25 мл вода, а не от 125 мл, както при филтърното, поради по-голямата концентрация на кофеин напитката се усеща като по-силна.

Една чаша еспресо съдържа само 2 калории

Тъй като в чашата с еспресо напитката е 25 мл, в нея има около 2 калории, докато в 100 мл са 9. Химическият състав включва 0,1 г протеини, 0,2 г мазнини и 1,7 г въглехидрати.

Ако искате да се избавите от калориите след консумираното еспресо, ще са ви нужни 1 минута бягане или 9 минути сън.

Еспресото е по-смилаемо и здравословно от филтърното кафе

В този случай се има предвид, че зърната кафе при еспресото и филтърното кафе може да са едни и същи, но все пак с малка разлика: за направата на еспресо те се пекат по-дълго и по-бавно, при което се губи от киселината.

По-важно обаче е друго: водата за филтърното кафе тече по-бавно и без налягане, което осигурява време да се разтворят всички вещества. При еспресото водата е в допир със смляното кафе за кратко, което е причина то да бъде по-щадящо към стомаха и към организма като цяло.

Макар че кафеени зърна не се отглеждат в Италия, културата на италианското еспресо се е разпространила по целия свят. А с помощта на модерните еспресо машини днес всеки може да се наслади на зареждаща чаша с еспресо и в уюта на своя дом, и в кафе паузите на работното място.