10 грешки при приготвянето на кафе

Стане ли дума за любимия кафе ритуал, едни предпочитат да се потопят в оживената атмосфера на някое кафене, а други – да си го приготвят сами в уюта на дома.

Може би и вие, както редица други почитатели на кафето, сте се опитвали да получите вкъщи или на работното място перфектната напитка в стил бариста. Ако не ви се е получавало винаги, трябва да имате предвид, че баристите използват само пресни зърна и ги смилат непосредствено преди екстракцията. Освен това знаят какво е точното количество кафе за всяка отделна рецепта, а и разполагат с изключително добри кафемашини.

Има обаче начин и вие да се доближите максимално до съвършеното приготвяне на кафе, стига да избягвате следните 10 грешки:

Използване на стари кафени зърна

Ако желаете наистина вкусна напитка, никога не трябва да използвате стари зърна. Щом отворите пакетчето, уханието им веднага започва да се губи, ако не бъдат правилно съхранявани. Препоръчваме прясно изпечено кафе ALLDA Speciality Coffee.  Стари зърна може да използвате единствено за т.нар. студено кафе (cold brew).

Грешно смилане на кафето

Една от основните причини да не получите желания вкус на кафето си, е грешното му смилане. Резултатът е или твърде слабо, или прекалено силно, или много горчиво кафе. Всеки от методите на приготвяне на конкретна напитка се нуждае от различно смилане. Например за еспресо то трябва да бъде по-фино, докато за филтърното може да бъде средно.

Неправилен избор на смляно кафе

Да закупите предварително смляно кафе, е голямо удобство и ако този път сте решили да не разчитате на зърна, внимавайте за степента на смилане. Тя трябва да бъде подходяща за вашата машина в зависимост от това дали става въпрос за филтърно кафе, или за еспресо.

Използване на чешмяна вода

Практиката показва, че обикновено чешмяната вода е твърда поради наличието на много минерали. Това се отразява неблагоприятно на вкуса на получената напитка. Използвайте мека или със средна твърдост вода. Най-добрият вариант е тя да бъде филтрирана, каквато именно използват и в повечето елитни кафенета.

Неправилно съотношение кафе/вода

Ключов фактор за постигането на напитка с отлично качество е в какво съотношение ще бъдат кафето и водата. Златното правило е на всеки 180 мл вода да се използват 2 супени лъжици кафе. Най-добре да проверите в инструкциите на кафемашината какви са препоръките на производителя.

Неподходящо избрана температура на водата

Тези, които разполагат с кафемашина, са улеснени, защото уредът сам избира точната температура. Хората, които нямат машина, използват за кафето си вряща вода в джезве, кана и т.н. За повечето зърна перфектната температура е 93°С, максимум до 96°С. Това е интервалът, който е малко преди точката на кипене. Ако водата ври, попарените зърна ще оставят горчив послевкус. В подобен случай е добра идея да използвате кухненски термометър, за да сте сигурни за правилните градуси.

Използване на кафе с ниско качество

На пазара се предлагат кафета в широк ценови диапазон – в по-ниски и по-високи граници. Макар инстинктивно всеки да е привлечен от „изгодните“ оферти, не правете компромис с великолепното кафе в началото на всеки свой ден заради няколко стотинки разлика на чаша. По-добре заложете на зърна от реномирана марка, но изчакайте да бъдат на промоция и ги купите от специализиран магазин – включително и онлайн, – където почти винаги ще имате процент отстъпка.

Неправилно съхранени зърна

Кислородът във въздуха и влагата са големите врагове на кафето (особено на предварително смляното). Не оставяйте неизползвано кафе в опаковката, а го съхранявайте в херметически затворен контейнер на сухо, хладно и тъмно място.

Неглижиране на филтрите

Филтрите за кафе са различни – метални, мрежести и хартиени. Ако не почиствате старателно металния или мрежест филтър след всяко използване, вкусът на кафето няма да е никак добър. При използване на хартиени филтри размерът им трябва да е съобразен с препоръчания от производителя на уреда.

Нередовно почистване на оборудването

Каквото и оборудване да използвате за кафето си, редовното му почистване (най-вече във вътрешната част на машините) ще ви гарантира качествена напитка. А щом използвате филтрирана вода, няма да има нужда да отстранявате котлен камък.

Като избягвате посочените грешки и се опитвате да не допускате други, с времето ще се научите да си приготвяте безупречно кафе навсякъде. Така, освен че ще се заредите с енергия, ще почувствате истинско удовлетворение от постижението си.